Sve teže se nosimo sa gomilom neželjenih e-mail poruka. One kao da dolaze sa svih strana, ali sve češće – uz uobičajeni spam, kojem je teško ući u trag – dolaze sa raznoraznih web servisa, usluga na koje smo se dobrovoljno prijavili (najčešće zato što smo morali, jer ne bi nam dali da ih koristimo dok se ne bi prijavili). Često se dogodi da već i zaboravimo da smo se tamo prijavili, ali od njih nam još stižu poruke… A što je još gore, zna se dogoditi da nam od njih stiže i spam: potpuno neželjena pošta, koja nam se često pojavljuje zato što smo se negdje prijavili sa svojom e-mail adresom a taj netko je onda prodao cijeli svoj adresar kreatorima masovne neželjene pošte – spama.

Problem nije riješio ni GDPR: taj je europski zakon samo doveo do toga da češće pri dnu poruka srećemo opciju unsubscribe ali ona u neželjenim porukama često služi samo tome da spammerima potvrdi da se vaša adresa zaista koristi – kako bi vam poslali još više spama.

Jednostavno rješenje tog problema nudi Firefox: alijase – mogućnost da drugima komunicirate drugačiju e-mail adresu od vaše „prave“ adrese, a da se sve ulijeva u jedan poštanski sandučić, pa da vi onda vidite na koju adresu je poruka poslana. Korist od takvog pristupa je očita: kada ocijenite da su poruke neželjene – jednostavno obrišete alias; ne morate ni pokušati sa unsubscribe.

Usluga se zove Firefox Private Relay i zasad je u beta fazi, dostupna samo kao dodatak (plug-in) za web preglednik Firefox. Programski kod je open source; dostupan je ovdje.

Zapravo nas čudi da nitko nije već ponudio ovako jednostavno rješenje velikog problema – premda su neki već ponudili aliase, ali ne besplatno i ne jednostavno. Najveći od njih, Google, ne nudi jednostavno kreiranje aliasa za Gmail – koji se ne plaća; ali zato istu tu mogućnost nudi korisnicima koji Gmail plaćaju, preko usluge G Suite.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.