Kao što svi znamo, mobiteli se kvare. Nažalost, sve češće. Nije to slučajno: u želji da im što više snize cijenu, proizvođači ne biraju dijelove koji će potrajati, a nerijetko i namjerno otežavaju kupcima da sami poprave kvar.

iFixIt je adresa koju smo već više puta spomenuli, na kojoj možete naći upute kako da se suprotstavite tom trendu i sami popravite kvar. Njihov urednik Craig Lloyd za portal Android Police napravio je top-ljestvicu pet mobitela koje je najlakše popraviti u vlastitom aranžmanu.

Prvi na toj ljestvici je Fairphone 3, mobitel koji je konstruiran na etičkim načelima, što između ostalog podrazumijeva da ga je lako rastaviti i popraviti.

Nizozemski Fairphone na ljestvici popravljivosti iFixIta ima ocjenu 10/10 a slijedi ga, sa ocjenom 9/10, još jedan europski model: njemački SHIFT6m kojem je također lako zamijeniti bateriju i ekran.

To nažalost ne vrijedi za mobitele „normalnih“ proizvođača, kojima nije lako izvući ni bateriju, a kamoli ekran. Nadprosječne ocjene popravljivosti među njima nude Google Pixel 3a, OnePlus 7T i Motorole serija G i E.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.