Što vaše dijete radi kada nije s vama? Nema roditelja koje si ne postavlja to pitanje – svako malo, a pogotovo sada, u doba pandemije koronavirusa. A jeste li znali da na raspolaganju imate alat koji vam na više načina može pomoći da doznate gdje je vaše dijete i čime se bavi?

Alat se zove Family Link a radi ga Google. Možete ga preuzeti na mobitel ili tablet vašeg djeteta ovdje (radit će na Androidu 7, 8 ili 9; na Android 10 je već instaliran a na Androidu 5 ili 6 neke mogućnosti neće raditi; detalji su ovdje). Verziju za sebe možete preuzeti ovdje za Android 4.4 ili noviji; ako imate Android 10 onda već imate Family Link a do nje možete doći tako da otvorite Postavke -> Google -> Roditeljski nadzor; ako pak imate iPhone možete ju preuzeti ovdje (djeca moraju imati Android, jer iOS ne omogućuje toliku kontrolu).

Google Family Link

Sada kada smo razriješili sva pitanja oko preuzimanja, ostavljamo vas da ga podesite. Podešavanje je jednostavno i samorazumljivo, pa nećemo o njemu pisati. Samo ćemo napomenuti da će vam trebati Google račun za vas (već ga imate, zar ne?) i po jedan račun za svako dijete (ako ga nemate, Google će vam odmah ponuditi da ga otvori).

A sada, da konačno prijeđemo na stvar: što sve nudi Google Family Link?

Možda najkorisnija njegova mogućnost je da u svakom trenutku provjerite gdje se vaše dijete nalazi. No ovdje treba imati na umu ograničenja tehnologije: dok je dijete u zatvorenom prostoru, moguće je da do njega neće doprijeti GPS signal a to znači da aplikacija neće moći prikazati gdje se točno dijete nalazi nego samo otprilike; čak i na otvorenom prostoru, moguće je da će pogriješiti par metara – što je dovoljno da prikaže kako se dijete nalazi u kafiću dok zapravo samo prolazi pokraj njega.

Google Family Link

Pomoću ove aplikacije možete provjeriti što točno radi vaše dijete na mobitelu, koliko vremena provodi uz koju aplikaciju ili igru (a prije toga ste podesili što smije instalirati, ili uklonili ono što ne želite). Ako tako odlučite, možete unaprijed postaviti ograničenja: koliko sati dnevno ili tjedno može provesti uz igre (ili pojedinu igru ili aplikaciju) te u koje doba dana ne može pokretati igre (ili koristiti mobitel) jer je vrijeme za učenje i/ili spavanje.

Sve te mogućnosti nisu ograničene na igre: možete ih koristiti i za pregled web stranica (preko Chromea) te za YouTube: možete birati kojim sadržajima dijete ne može pristupati.

Google Family Link

Savjet: kada djetetu nešto ograničite, objasnite mu zašto ste to učinili.

Čim dijete navrši 16 godina, imat će pravo samo upravljati svojim Google računom – a to znači da će moći samo ukinuti sva ograničenja koja ste mu postavili. Vas će Google samo obavijestiti da je vaše dijete sada dovoljno odraslo, pa je samo uklonilo ograničenja…

Google Family Link

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.