Ima li vaš mobitel NFC? Podsjetimo, to je bežična tehnologija koja se koristi za plaćanje elektroničkim putem: dovoljno je da prislonite mobitel (ili neki drugi uređaj) na ili blizu NFC čitača – a on se ugrađuje u POS uređaje. Tako možete bežično plaćati preko Apple Paya, Google Paya…

NFC (near-field communication) se koristi u dva milijuna mobitela – više ih je nego onih koji mogu bežično napuniti baterije.

NFC Forum je sinoć najavio kako će slijedeća generacija ove tehnologije moći poslužiti za još jednu svrhu: bežično punjenje.

Ta nadogradnja tehnologije ima i ime: NFC WLC (Wireless Charging Specification).

NFC neće time postati konkurent „klasičnom“ bežičnom punjenju baterije (koje se u pravilu provodi preko Qi tehnologije) već njegova nadopuna. Naime, klasični Qi punjači rade snagom od 15 Watta ili više, dok će NFC WLC raditi na maksimalnih 1 Watt. To znači da njime nećete moći napuniti bateriju mobitela do kraja, ali svejedno može vrlo korisno poslužiti, pogotovo u situaciji kada se baterija isprazni ili je pri kraju.

Tehnologija NFC se danas ugrađuje većinom u mobitele više i više srednje klase, a češća je od Qi-ja iz dva razloga: zato što ga podržavaju mnogi veliki igrači koji njime guraju vlastite standarde za mobilno plaćanje (Apple, Samsung, Google) i zato što je jeftiniji za izvedbu (čipovi koji podržavaju NFC jeftiniji su od hardvera koji omogućuje Qi).

NFC se dakako ne koristi samo u mobitelima, nego i u drugim bežičnim uređajima (slušalicama, laptopima, privjescima za ključeve…) a NFC čitači se koriste ne samo u trgovinama nego i za plaćanje svega i svačega, od javnog transporta (Tokio) i parkinga (San Francisco) do koncerata i otključavanja auta (BMW). Za očekivati je da će nova WLC tehnologija dovesti do povećanja popularnosti NFC-a.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.