Biste li očekivali da će vaš djed danas brže trčati nego u mladim danima? Ne, naravno da ne. Vrijeme uzima svoj danak. A ipak, od uređaja očekujemo da ostanu zauvijek mladi. Začudi nas kada stari mobitel pokazuje znakove starosti i više ne reagira jednako žustro kao kad je bio mlad. Srećom, ima pomoći: kao što djedu možete savjetovati da vježba, tako i mobitelu možete pomoći da se ubrza.

Restart

Za početak, neće škoditi da isključite i ponovno uključite (restartate) mobitel. Lako je moguće da će ta brza i jednostavna ukloniti problem. S druge strane, nemojte se iznenaditi ako ne riješi problem ili se on ubrzo ponovno pojavi. Ponovni restart neće pomoći: treba ga koristiti kao krajnju mjeru, povremeno – jednom tjedno, ili rjeđe, kada se memorija prepuni i krene blokirati, a želite na brzinu riješiti problem.

Ažuriranje

Povremeno povjerite ima li softverskih nadogradnji sustava za vaš mobitel. Ako on više nije mlad – vjerojatno nema; ali ako ih ima – one mogu napraviti više od plastične kirurgije. Nažalost, na većini Android mobitela nećete dobiti obavijest kada se pojavi nadogradnja, stoga morate ručno posjetiti Postavke (Settings; sistemska aplikacija koja se krije pod ikonom zupčanika) i ondje pronaći mogućnost Ažuriranje sustava ili System update (najvjerojatnije pod Sistem, Softver ili Napredno).

Za razliku od ažuriranja sustava, ažuriranje aplikacija nećemo preporučiti. Moguće je da će vam prelazak na novu verziju poboljšati iskustvo rada s aplikacijama, ali isto tako je lako moguće da će uvođenje novih mogućnosti usporiti aplikaciju a neće vam donijeti koristi. Nije rijetkost ni da nadogradnja na novu verziju donese nove probleme. Stoga, oprez: ažurirajte aplikacije samo kada se uvjerite da nova verzija rješava stari problem a u Trgovini Play posjetite Postavke (Settings) i isključite mogućnost automatskog ažuriranja aplikacija.

Čišćenje softvera

Danas je trend da najbolji mobiteli dolaze s više memorije nego što im je zaista potrebno – ali do toga je došlo upravo zato što smo godinama muku mučili s premalo memorije na Android uređajima (a svaka nova verzija softvera bi je zahtijevala sve više). Memoriju (i onu za pohranu ali i radnu – RAM) ćete osloboditi tako da pažljivo pregledate što sve imate na mobitelu i bez milosti uklonite sve one aplikacije koje ne koristite – pa i one koje koristite, ali rijetko; ako se predomislite, lako ih je vratiti.

No najveći žderači memorije su one aplikacije koje niste sami instalirali, nego su naprosto došle na mobitelu (često zato što je proizvođač softvera platio proizvođaču mobitela da stavi njegov uradak). A one se najčešće ne daju samo tako deinstalirati. Svejedno, probajte: otvorite Postavke i pronađite Softver (ili nešto slično). U popisu svih instaliranih aplikacija pronaći ćete i one koje su došle predinstalirane na mobitelu; ako ste sigurni da ih ne želite i da vam ne trebaju, kliknite na svaku od njih. Najvjerojatnije ćete dobiti dvije mogućnosti; ako je tu i treća, Deinstaliraj ili Ukloni, s ikonom kante za smeće, sve je jasno; ako je nema, odaberite Prisilno zaustavi pa Onemogući.

Dakako, ima aplikacija kojih se ne želite riješiti, premda ih rijetko koristite. U tom slučaju, razmislite o tome da ih zamijenite Lite verzijom. Lite verzije se često rade upravo za one aplikacije koje su na zlu glasu kao veliki žderači memorije – primjerice Facebook, Messenger, Twitter, Skype… – ali i za Googleove aplikacije: one u „laganoj“ verziji nose sufiks Go umjesto Lite: to su Google Go, Google Maps Go, Google Gallery Go… Instalirajte ih, pa uklonite „punu“ verziju tek kada se uvjerite da vam je „lagana“ dovoljno dobra.

Files

Nakon što ste se riješili nepotrebnih aplikacija, vrijeme je da se riješite i njihovog balasta: nepotrebnih datoteka. Tako ćete uštedjeti na prostoru – i dobiti na brzini. Tu pomaže Files, Googleova aplikacija koju ste vjerojatno dobili predinstaliranu na telefonu. Ako niste (ili jeste, ali ste pročitali prethodni savjet pa ju uklonili) možete ju preuzeti ovdje.

Files by Google

Jedna od mjeri koju predlaže Files je i brisanje (pre)velikih datoteka. No, tu savjetujemo oprez: pregledajte koje datoteke izdvaja Files i ako nađete one koje su doista velike ali ne želite ih se riješiti – primjerice, filmove i video – radije ih premjestite s unutrašnje memorije na memorijsku karticu, ondje će manje usporavati sustav. A ako imate puno nepotrebnih, a relativno velikih datoteka (primjerice fotografije, glazba) za koje nije neophodno da vam uvijek budu pri ruci, razmislite da ih otpravite – na oblake (Dropbox, Google fotografije…)

Ekran

Kao što bateriju telefona najbolje možete prištedjeti tako da zatamnite ekran, tako i njegovom procesoru možete olakšati posao tako da smanjite razlučivost ekrana. Razlika između maksimalne i neke skromnije razlučivost itekako je primjetna na velikom ekranu računala ili televizora, ali na ekranu mobitela – jedva da ćete primijetiti razliku. Veću ćete razliku primijetiti u brzini rada. Isprobajte sami: potražite opciju za smanjenje razlučivosti (resolution) negdje pod Postavke, vjerojatno pod Ekran… Nažalost, ne možemo vam reći gdje točno jer ovo nije standardna Android opcija – ali standardno je nude Samsung, Huawei i mnogi drugi veliki proizvođači.

Početni ekran(i)

Kad već spominjemo ekran, spomenimo još jednog velikog potrošača resursa: widgete. To su oni programčići koji čuče na početnom ekranu i prikazuju raznorazne informacije – od vremenske prognoze i temperature do vijesti, smanjenih sličica vaših novih fotografija ili prečice do zadnje pjesme koju ste poslušali… Većinu tih widgeta niste sami odabrali nego su došli s mobitelom, ili s aplikacijama koje ste instalirali.

Vjerojatno pogađate naš savjet: napravite čistku. Pobacajte sve koje vam se ne čine korisnima. I nemojte stati samo na njihovom brisanju: obrišite i one ikone koje ne koristite, kao i višak prozora (vjerojatno vam je dovoljan samo jedan). Nakon čistke osjetit ćete razliku! (Nažalost, opet vam ne možemo detaljno opisati postupak, jer ovisi o proizvođaču, ali počnite tako da zadržite prst na slobodnom prostoru na početnom ekranu; pojavit će se izbornik na kojem možete probrati widgete i druge elemente početnog ekrana.)

Chrome

Ako trošite dosta vremena uz web, ovaj trik vam može uštedjeti dosta vremena – jer će učiniti da se web stranice brže učitavaju. Chrome će, ako zaključi da se stranica (pre)dugo učitava, prikazati vlastitu kopiju sa smanjenim slikama, bez videa i reklama. U većini slučaja stranici neće nedostajati ništa bitno, a ako Chrome ipak izostavi nešto što vam nedostaje – lako ćete (privremeno) ukloniti uštedu, jer Chrome prikazuje obavijest da učitava ‘štedljivu’ verziju lijevo od adrese; samo kliknite na obavijest.

Štednja se uključuje tako da kliknete na tri okomite točke u gornjem desnom uglu, odaberete Postavke (Settings) i pri dnu odaberete Jednostavni način. Chrome će zatim sam odlučiti kada je vrijeme da ‘smanji doživljaj’, a prikazivat će vam koliko je uštedio, i gdje. Ušteda će se odraziti i na količinu prenesenih podataka, što dobro dođe ako vam ih operater ograničava!

Bez sinkronizacije

Mobitel možete prištedjeti i tako da isključite što više stvari koje rutinski obavlja u pozadini, sam od sebe – što je u redu ako imate jurilicu od mobitela, ali zna biti prava muka ako vam mobitel nije baš najživahniji.

Mnoge aplikacije, pogotovo Googleove – recimo, Chrome – trude se da drže iste podatke i na mobitelu i na računalu (ili računalima). Kako to radi? Tako što svaki puta kada otvorite Chrome i odaberete Povijest (History) možete vidjeti sve web adrese koje ste nedavno posjetili: to će raditi na svakom računalu, tako što će pokazati sve adrese koje ste posjetili ne samo na tom računalu, nego i na vašem mobitelu, tabletu…

Naravno, to ne vrijedi samo za Chrome, i samo za web adrese, nego za brojne aplikacije koje rade u pozadini, bez vašeg znanja. Većinu njih možete isključiti ili ograničiti tako da odaberete Postavke pa Računi (Accounts), a one koje se ovdje ne pojavljuju možete zauzdati tako da otvorite Postavke u njihovim vlastitim aplikacijama.

Vjerujte Androidu

Prije nekoliko godina, svatko tko bi nabavio Android telefon bi brzo na njega nabacio par aplikacija koje bi obećavale učiniti ga boljim: uslužne programe tipa task killer (ubojica neželjenih procesa koji rade u pozadini, bez vašeg znanja), cleanere (koji brišu nepotrebne aplikacije, i njihove ostatke iz memorije) te aplikacije za štednju baterije.

To je nekad znalo biti korisno, međutim Android je odavno postao dovoljno zreo sustav da mu takvi pomoćni programi uopće nisu potrebni. Sve te zadatke će uspješnije riješiti Googlevi ugrađeni alati; štoviše, većina tih aplikacija će samo zagaditi vaš mobilni sustav, učiniti ga sporijim i nesigurnijim.

Factory reset

Vraćanje na tvorničke postavke je zadnja mjera – jer njome ćete izbrisati sve postavke koje ste ikada unijeli na mobitel, i vratiti na nulu sve što ste na njemu radili. S druge strane, to je prva stvar koju bi trebali napraviti ako ste mobitel nabavili od nekog drugog: tako ćete jedino moći potpuno obrisati sve njegove tragove.

Mogućnost da poništite sve postavke naći ćete u Postavkama, a na različitom mjestu u različitim izvedbama Androida; vjerojatno pod Sustav (System) – ali bez brige, ne možete ju slučajno aktivirati jer Android će vas upozoriti i pitati jeste li sigurni!

Inače, pripremajući se za ovu temu, razmišljali smo i o istovrsnom članku za vlasnike iPhonea. Od te teme nismo odustali, ali smo ju odgodili za neku drugu zgodu – iz tri razloga: zato što Android ima više korisnika, zatim zato što za njega ima više mogućnosti te zato što smo pretpostavili da Apple već ima stranicu sa savjetima za ubrzavanje i čišćenje sustava. I doista smo ju našli ovdje – da bi, na naše čuđenje, našli i ništa lošiju Googleovu službenu stranicu koja savjetuje kako očistiti stari Android uređaj. Dakako, naša je detaljnija – i, vjerujemo, bolja!

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.