Tražite način da preselite svoje poslovanje online? Niste jedini. Facebook je prepoznao kako se u ovoj situaciji s koronakrizom mnogi mali poduzetnici, posebice u SAD-u, bore za opstanak i stoga im je večeras ponudio svoju najnoviju besplatnu uslugu: Facebook Shop.

Prema onome što je danas predstavljeno, pomislili biste da to znači da ćete moći besplatno otvoriti svoju online trgovinu na Facebooku i preko nje prodavati robu. „Facebook Shop olakšava poduzetnicima uspostavu jedinstvene online trgovine kojoj kupci mogu pristupiti i putem Facebooka i Instagrama“, piše u priopćenju za tisak. Međutim, nije baš tako: poslovni subjekti koji imaju Facebook stranice moći će doista otvoriti Shop sa svojim proizvodima – ali kad kupac odabere proizvod, Facebook Shop će ga preusmjeriti na pravi web shop, gdje će se odviti kupovina. Samo kupci u SAD-u moći će u Facebook Shopu doista nešto i kupiti.

Iako to nije jasno navedeno u priopćenju za tisak, čini se da Facebook ipak namjerava korisnicima širom svijeta (a ne samo Amerikancima) ponuditi pravu internetsku trgovinu u kojoj će moći doista nešto i kupiti, a ne samo razgledavati robu u online izlogu.

Takvo što je jasno navedeno za Instagram: „Ovog će ljeta, najprije u Sjedinjenim Američkim Državama, Facebook predstaviti Instagram Shop, nov način za kupnju proizvoda“.

Facebook (i Instagram) Shop će olakšati direktnu komunikaciju između (potencijalnih) kupaca i predavača: ovi prvi će moći odmah „postaviti pitanje, zatražiti podršku ili pratiti kretanje pošiljke slanjem poruke preko WhatsAppa, Messengera ili Instagram Directa. Ubuduće će imati uvid u trgovinu i mogućnost naručivanja i izravno iz chata u tim aplikacijama“, najavljuju u Facebooku.

Facebook je dosad već nekoliko puta pokušao iskoristiti svoju popularnost za e-trgovinu, ali nijedno rješenje nije široko prihvaćeno – niti Marketplace za obične korisnike, a niti Libra čija je budućnost upitna. S druge strane, ovo se čini kao idealan trenutak za pokretanje nove digitalne platforme za prodaju, jer sva ispitivanja tržišta svjedoče o velikom porastu online prodaje – bilo da se radi o trgovini robom široke potrošnje, skupoj robi ili naručivanju ručka preko interneta.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.