Je li vam se nekad desilo da se ne možete sjetiti kako se zovu Notepad ili Calculator u hrvatskim Windowsima? Ili obrnuto: kako se zovu Blok za pisanje ili Kalkulator u Windowsima na engleskom? Ili ste naprosto htjeli pokrenuti neki program – odmah, bez čekanja da nađete njegovu ikonu na Start izborniku? Naravno da se to može: samo istodobno pritisnite tipke Windows i R i dobit ćete izbornik Pokreni (Run) u kojeg možete upisati naredbu i ona će se izvršiti (ili, ako dobro vladate engleskim, možete pozvati Cortanu i izgovoriti naredbu). No, sada imate novu mogućnost: PowerToy Run.

A čemu? Iz više razloga. Prvo što će vam pasti na pamet – zbog dodatnih mogućnosti – nažalost, još ne vrijedi. PowerToy Run je još uvijek u ranoj verziji (0.18) i njeni autori najavljuju mnoštvo mogućnosti ali zasad ih nema više nego stari Run. Ali – zato bolje izgleda! 

PowerToy Run je, pogađate, dio Microsoftove kolekcije PowerToys kojoj su autori Microsoftovi programeri a smisao joj je da naprednim korisnicima Windowsa osiguraju dodatne alatke. Većina njih je originalna i donosi dosta nove mogućnosti no novi Run baš i nije originalan – uvelike podsjeća na Spotlight, popularnu istovrsnu alatku koja je godinama dio MacOS-a.

PowerToy Run možete preuzeti ovdje (ako niste sigurni kako preuzeti izvršnu datoteku, potražite prvi plavi link čiji naziv završava na .msi, kliknite na njega, preuzmite ga i pokrenite).

Nakon instalacije, možete ga pokrenuti tako da istodobno pritisnite tipku Alt i razmaknicu (spacebar). Ako vam ta kombinacija ne odgovara, otvorite PowerToys u programskoj traci (taskbar – donji desni kut ekrana), odaberite PowerToys Run i upišite neku drugu kombinaciju tipaka pod Shortcuts. U našem primjeru – na donjoj slici – upisali smo Ctrl + Alt + Space, da smanjimo mogućnost da nehotice aktiviramo Run slučajnim stiskanjem dvaju susjednih tipki.)

PowerToys Run

PowerToys Run će, kad mu upišete što želite pokrenuti, automatski ponuditi do četiri mogućnosti (ako nađe više od jedne). Kao što vidite na gornjoj slici, taj broj možete povećati ili smanjiti. 

Udarna prednost ovog alata (dok ne dobije dodatne mogućnosti) je njegova brzina: pokreće se osjetno brže nego stari Run. A osim što bolje izgleda (valjda zato što je nastao po uzoru na Macovu alatku!), ima i jednu nedokumentiranu prednost: može poslužiti kao kalkulator! Upišete li u njega matematičku operaciju, dobit ćete rezultat!

PowerToys Run

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.