Od utorka, tko navrati u sveučilišnu bolnicu u belgijskom gradu Antwerpenu, dočekat će ga – robot. On će provjeriti nose li posjetitelji masku preko lica (i jesu li je ispravno stavili!), izmjerit će im temperaturu i po potrebi će ih uputiti da ispune anketu. Ako procijeni da kod posjetitelja postoji opasnost od koronavirusa, otpratit će ga do nadležnog liječnika.

„Velika prednost ovog robota u odnosu na fiksni terminal je da se robot može kretati, može im prići i može razgovarati s ljudima na njihovom materinjem jeziku. On govori 53 jezika“, pohvalio se Reutersu Fabrice Goffin, jedan od dvojice direktora belgijskog Zorabotsa.

Zorabots od 2013. prodaje robote hotelima i bolnicama u Belgiji, ali i klinikama u Nizozemskoj, Francuskoj, SAD-u, kao i trgovačkim centrima i prodavaonicama kompjutora u Belgiji. Tipična cijena tih robota je 30.000 eura. Najnoviji uspjeh je prodaja 12 robota (za 122.000 €) svom „rodnom gradu“ Ostendeu, koji će ih postaviti u svim gradskim srednjim školama, kako bi učenici naučili programirati robote.

Zorabots je danas objavio da će besplatno ustupiti sve primjerke svog robota James umirovljeničkim domovima u Belgiji.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.