Microsoftov novi web preglednik Edge, temeljen na kôdu Chromiuma, od prošlog se tjedna konačno automatski distribuira korisnicima Windowsa. A nova verzija (83) ima i jednu zanimljivu novost: podršku za Windows Spellcheck – alat za provjeru pravopisa i gramatike nastao na temelju onog kojeg Microsoft radi za Word – dakle, najboljeg svoje vrste. Vjerojatno ste iskusili koliko je lošiji Hunspell, alat koji se (do) sada koristi u Edgeu i u Chromeu: primjerice, kada bi pisali neki e-mail a Gmail ili Outlook bi predložili neke posve nebulozne izmjene, ili bi naprosto krenuli upisivati web adresu u web preglednik a on bi sam od sebe predložio nešto deseto, što vam uopće ne treba.

Novi je alat nastao kroz suradnju Microsofta i Googlea, pa se može koristiti u oba preglednika – Microsoft Edgeu i Google Chromeu (na Windows PC-ima; za mobitele ćemo pričekati). Na Edgeu, zahvaljujući automatskoj distribuciji koju smo spomenuli na početku teksta, sve ide automatski: ako imate novu verziju Windowsa 10 (ili čak i starijih Windowsa 8.1) imate i novi Edge, koji superiorno provjerava gramatiku. No kako smo neki dan pisali, nova nadogradnja kasni za većinu korisnika Windowsa u Hrvatskoj, pa provjerite imate li Edge verzije 83 (ako nemate, automatski će predložiti nadogradnju). Ako vam Windowsi rade na engleskom, kliknite ovaj link i nadogradite ih da podržavaju i hrvatski (Windowsi i dalje mogu raditi na engleskom, ako tako hoćete: samo ostavite da je engleski default).

Chrome neće dobiti novi Microsoftov spell checker automatski: nakon što ste obavili gore opisano (nadogradili Edge i uvjerili se da Windowsi „razumiju“ hrvatski), u Chromeu treba uključiti slijedeću mogućnost (upišite ju kao web adresu):.

chrome://flags/#win-use-native-spellchecker

Spremite promjenu, ugasite i upalite Chrome i spremni ste za bolju provjeru pravopisa & gramatike!

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.