IBM više neće koristiti tehnologije za prepoznavanje lica, objavio je čelnik korporacije Arvind Krishna u otvorenom pismu američkom Kongresu.

„IBM se odlučno protivi i neće odobravati uporabu bilo koje tehnologije prepoznavanja lica, uključujući onu koju nude drugi dobavljači, za masovni nadzor, rasno profiliranje, kršenje osnovnih ljudskih prava i sloboda ili bilo koju svrhu koja nije u skladu s našim vrijednostima“, piše u objavi.

Najnovije istraživanje američkog NIST-a, kao i jedno ranije, potvrdilo je kako su današnje tehnologije prepoznavanja lica slabo pouzdane pri prepoznavanju etničke i rasne pripadnosti, starosti, pa čak i spola. Diskusiju je potaknulo otkriće kako je Amazonova tehnologija pogrešno prepoznala lica petine članova Kongresa, a još više članak New York Timesa o tome kako je kompanija Clearview AI iskoristila milijarde slika s Facebooka i drugih društvenih mreža, ali i državnih službi kao što je FBI, za izgradnju baza podataka o običnim ljudima, dostupnih bilo kome tko ju želi kupiti.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.