Intel je službeno predstavio prve procesore potpuno nove arhitekture Lakefield. Oni su namijenjeni potpuno novoj generaciji prijenosnih računala, koja će poput mobitela dolaziti s preklopnim ekranima ili s više od jednog ekrana.

Predstavljena su prva dva procesora nove generacije: Core i5-L16G7 i i3-L13G4, kao i prva računala koja će ih koristiti. Premijeru će imati na Samsungovom Galaxy Book S, ultratankom laptopu lakšem od kilograma, koji će izaći na nekim tržištima već ovog mjeseca. U drugoj polovici godine očekuje se i ThinkPad X1 Fold, prvo preklopno računalo. Intel to nije službeno najavio, ali očekuje se da će novi Lakefield procesori pogoniti i Microsoft Surface Neo, prijenosnik s dva jednaka ekrana koji je najavljen za kraj godine.

Nova generacija Intelovih procesora diči se hibridnom tehnologijom, što znači da sadrže više procesorskih jezgri. Kao kod procesora za mobitele, one su namijenjene različitim zadacima: „glavna“ jezgra radi na višem taktu i obavlja intenzivne zadatke, primjerice transkodiranje videa, dok ostale jezgre (četiri, kod zasad predstavljenih modela) obavljaju manje zahtjevne, „rutinske“ zadaće.

Intel Foveros
Wilfred Gomes iz Intela s novim Foveros čipom

Novi se procesori diče i novom tehnologijom Foveros koja omogućava 3D slaganje više slojeva čipova (procesorskih jezgri, memorija…) jednih povrh drugih. To omogućuje da procesori budu manji od novčića (12121 mm) a da cijelo pakiranje, zajedno s memorijom i pratećim čipovima, bude upola manje. Takozvano PoP (package on package) pakiranje omogućava i dulji rad na baterije. Lakefield procesori u stand-by načinu rada mogu trošiti samo 2,5 mW, te ukupno „izdurati“ do 91% dulje nego Intel Core Y procesori.

Prva dva Foveros procesora su prvi Intelovi procesori proizvedeni 10-nanometarskom tehnologijom, koja je trebala zamijeniti sadašnju, „drevnu“ 14-nm tehnologiju proizvodnje još 2017.

Intel Lakefield

Novi procesori posve su kompatibilni s Windowsima 10 ali očekuje se da će ih se više koristiti u računalima s „mobilnijim“ sustavima kao što su Windows 10 S ili Chrome S. Takva računala tek se trebaju pojaviti u većim količinama, a dosad su morali koristiti Qualcommov Snapdragon 8cx – koji je nudio bolje performanse od Intelovih (uključujući 24+ sati rada s jednim punjenjem baterije) ali taj je ARM procesor mogao pokretati Windows aplikacije samo uz emulaciju.

Intel je tako ponudio novo tržište za svoje procesore upravo u trenutku kada se naveliko „šuška“ kako će Apple nakon višegodišnjeg savezništva napustiti Intel i ponovno se vratiti razvoju vlastitih procesora za Mac računala.

1 komentar

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.