Dobra i loša vijest! Dobra: Adobe je izdao mobilnu verziju svog ikoničkog programa za obradu fotografija – koja, kako joj ime kaže, na mobitelima služi i za snimanje fotografija – i ona je posve besplatna. Loša vijest: radi (zasad) samo na manjem broju mobitela. Na iPhoneu nije tako loše: radit će na svakom uređaju s iOS-om 12/13, što znači da će raditi i na iPhoneu 6s. Međutim, na Androidu je priča spala na tri brenda: Pixel (3/4), Samsung (Galaxy S9 ili noviji, Note 10) i OnePlus 6/6T ili noviji.

Naravno, isprobali smo Photoshop Cameru na mobitelu srednje klase koji uopće nije podržan – i brzo shvatili zašto Adobe to ne želi. Aplikacija je naime spora, jako spora! Očito, morate imati noviji, skupi mobitel da biste uživali u njenim mogućnostima…

Adobe Photoshop Camera

Snimanje i obrada fotografija

A ima se u čemu uživati! Za početak: filtri. Photoshop Camera nudi čitavu gomilu filtera, a Adobe obećava da će svakog tjedna dodavati nove. Filtri su poslagani na dnu prozora; neki su u skupinama a na kraju je znak plusa preko kojega možete dodati nove. A Adobeu je očito stalo da isprobate sve i dodate nove, jer tome služi i ikona globusa u lijevom gornjem uglu ekrana. To vam neće teško pasti, jer filtri nude doista spektakularne efekte!

Početni ekran je jednostavan – da ne može biti jednostavniji. Na vrhu su Postavke koje nude samo tri mogućnosti: format (16:9 ili 4:3, nema treće mogućnosti), bljeskalica (isključena, uključena ili automatska) i veza na Settings koji ne nudi ništa posebno.

Adobe Photoshop Camera

No računajte da će u većini slučajeva biti dosta kliknuti na automatsko korigiranje (ikona u obliku zvjezdica, nalik na zvjezdanu prašinu). Adobe zna svoj posao, pa će se većina korisnika pouzdati u automatiku; tek će najzahtjevniji biti razočarani što nema ni izdaleka toliko mogućnosti kao u „pravom“ Photoshopu, na računalu (zaboravili ste? On se plaća). 

Naravno, aplikaciju možete koristiti kao „klasični“ Photoshop – za obradu fotografija koje je snimio netko drugi. Korištenje je, opet, maksimalno jednostavno i intuitivno, a tu je i Share tipka kojom možete brzo podijeliti svoje uratke ne svim mogućim društvenim mrežama.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.