U svakom filmu o Jamesu Bondu najviše nas fasciniraju gadgeti, spravice koje rade nešto sasvim deseto od onoga što biste pomislili kada ih vidite. A ipak, stvarnost vrlo brzo nadmašuje i najluđe izume iz špijunskih filmova…

Na izraelskom sveučilištu Ben-Gurion razvili su tehnologiju nazvanu Lamphone koja uz pomoć elektro-optičkog senzora (koji košta oko 400 $) i posebnog softvera može prisluškivati što se događa u nekoj prostoriji – a da nikad u nju ni ne uđete. Dovoljno je uperiti senzor prema najobičnijoj žarulji i senzor će prema njenom treperenju čuti sve što se događa u toj prostoriji.

Izraelski znanstvenici su to dokazali tako što su uperili Lamphone u 25 metara udaljeni prozor, snimili što se sluša u toj prostoriji i pustili snimku Shazamu i SoundHoundu. Obje usluge su smjesta prepoznale pjesme: „Let It Be“ Beatlesa i „Clocks“ Coldplaya. Naravno, snimili su i razgovor, kojeg je Google Assistant odmah pretvorio u tekstni dokument.

„Možete čuti svaki zvuk iz sobe, nema potrebe za hakiranjem bilo čega i ne morate postaviti nikakav uređaje u tu sobu“, izjavio je Wiredu voditelj tima Ben Nassi koji se sprema predstaviti Lamphone na konferenciji Black Hat koja se održava u kolovozu – ove godine samo online.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.