Prošlog je tjedna predstavljena prva javna beta verzija novog Androida dostupna svima zainteresiranima. Isprva je ona bila dostupna samo za Google Pixel telefone (2-4), no kako javlja XDA Developers, sada je dostupna i za OnePlus 8 (Pro), Vivo Nex 3s i iQOO 3 te za Xiaomi Mi 10. Isti site piše i kako Google priznaje da Google Pay zasad ne radi na Androidu 11, zbog buga.

Naravno, kako je riječ o beta verziji, instalirat ćete ju na vlastitu odgovornost! A ako niste raspoloženi za rizik – i ne želite da se vaš dragocjeni mobitel pretvori u ciglu – pročitajte najzanimljivije novitete i pričekajte službenu verziju.

Obavijesti će se ubuduće dijeliti na sistemske i na one koje dolaze od živih ljudi (s društvenih mreža, SMS-ova itd.) s tim da će ove druge imati prioritet: bit će u posebnoj sekciji na vrhu ekrana. Android možete podučiti tko su vam bitne osobe, tako da zadržite prst na obavijesti i označite da su njihove poruke prioritet, pa da se ubuduće pojave na vrhu obavijesti, pa i onda kada ste u načinu rada Ne uznemiravaj. Dalje, možete razgovor ostaviti za kasnije, tako da postavite podsjetnik na uvodnom ekranu, ‘naviti’ alarm da vas podsjeti u određeno vrijeme ili ga aktivirati u ‘mjehuru’ nalik na one koje nudi Facebook Messenger.

Kada slušate glazbu, na raspolaganju su nove kontrole za reprodukciju koje se nalaze na vrhu početnog ekrana, a preko njih se lako možete prebaciti na drugi uređaj – primjerice, sa slušalica na zvučnik.

Inače, povezane uređaje (ne samo one koji služe za zvuk) je lako kontrolirati preko kontrola koje će se pojaviti kada zadržite prst na tipki za paljenje/gašenje (Power).

Nove mogućnosti je dobio i alat za snimanje ekrana: sada može snimati video (sa ili bez zvuka) a može snimiti i dugačku sliku koju bi inače trebalo skrolirati (web stranice!). 

Korisnici iOS-a već neko vrijeme zavide ‘Androidašima’ na finim mogućnostima podešavanja tema sučelja, ali sada ih je još i više: primjerice, možete promijeniti okvire i boje oko ikona. 

Android 11

A kad smo već kod ikona, one na početnom ekranu možete zamijeniti „pametnima“,  za koje Android primijeti da ih najčešće koristite. 

Još jedan zgodan detalj je da možete podesiti da se Noćno svjetlo (Dark Mode) uključuje i isključuje automatski, čim sunce zađe i svane – prema kalendaru.

ilustracija: Molly Hensley

Ono što se zakompliciralo – a ne pojednostavilo – su dopuštenja: sada možete ne samo dati dopuštenje aplikaciji da radi ili ne radi u pozadini, nego i da radi samo dok je uključena (primjerice, Facebook se bez vašeg dopuštenja – i znanja – uključuje kad god mu se prohtije, da provjeri gdje ste). Nadalje, ako neko dulje vrijeme ne koristite aplikaciju, njoj će Android dokinuti dopuštenja.

Kako zbog koronavirusa nije bilo službene prezentacije Androida 11, Google je za programere pripremio puno više detalja o novitetima: naći ćete ih ovdje.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.