Prva hrvatska nogometna liga se vratila – odnedavno i uz gledatelje – ali u mnogim krajevima svijeta to još nije slučaj. Tako je i u Japanu, gdje se prvenstvo nastavlja 4. srpnja – ali bez gledatelja.

A da nije baš gustiozno gledati nogometnu utakmicu bez gledatelja, pokazalo se i u Njemačkoj gdje su se svakako dovijali tom problemu. Tako AP piše kako je njemački Sky prenosio utakmice Bundeslige uz zvuk s prošlih susreta, a kanadska tvrtka ChampTrax (koju je, zanimljivo, AP pogrešno naveo kao ChampTrack) kreirala je aplikaciju HearMeCheer koja omogućuje fanovima da navijaju i čuju svoje istomišljenike kako također navijaju i bodre svoje sportske miljenike.

No sve to skupa ne motivira igrače da se dodatno potrude – onako kako bi, kada bi čuli kako ih podržava pun stadion navijača. Taj problem, koji je nedavno doživio znanstvenu potvrdu u istraživanju sveučilišta Reading (PDF dokument) rješava Yamaha. Na stadion Shizuoka u Tokiju postavila je 58 zvučnika koji emitiraju zvuk koji kreiraju navijači na svojim mobitelima, preko aplikacije Remote Cheerer, koristeći tehnologiju SoundUD.

A vodeća momčad japanske profesionalne bejzbol lige, SoftBank Hawks, sprema se krenuti korak dalje: prenositi utakmice uz pomoć VR tehnologije, preko 5G mreže.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.