Boston Dynamics tek je prekjučer pustio u prodaju svog novog robota po imenu Spot – no riječ je o jednom od najpoznatijih robota na svijetu. Svoju popularnost duguje (i) pomalo zastrašujućoj pojavi: žustro hoda na četiri noge, probija se kroz bilo koji teren i zapreke, pa i uz/nizbrdo, kao i uz/niz stepenice. Nemali publicitet je dobio kada ga je angažirala policija Massachusettsa, a proizvođač je požurio objasniti da im služi za potragu za eksplozivom (humanije je nego da se koriste pravi psi, zar ne?) te da svaki korisnik potpisuje da ga neće koristiti protiv ljudi. Posao više nalik na policijski Spot je obavljao u Singapuru, gdje je opominjao šetače u parku da drže razmak (zbog koronavirusa).

Spot


Boston Dynamics je dosad iznajmljivao Spota, a njih 150 se koristilo (i usavršavalo svoje vještine) za najrazličitije potrebe: od nadzora (u skladištima, gradilištima, rafinerijama, ali i pod zemljom i drugdje gdje nije pogodno za ljude) do zabave – plesao je na pozornici!

Spot


Cijena? Nije prava sitnica: 74.500 dolara. Zasad se može kupiti samo na američkom tržištu.

Inače, zanimljivo je da kineska tvrtka Unitree Robotics nudi vrlo sličnog robota Laikago po ravno deset puta nižoj cijeni.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.