Da bi obavili bilo što na mobitelu – nazvali nekoga, poslali poruku, poslušali pjesmu ili nešto četvrto – morate to obaviti u barem dva-tri poteza. Konkretno: da bi nekoga nazvali ili mu poslali poruku, morate pokrenuti aplikaciju (recimo da za nju imate prečicu na početnom ekranu, pa to možete jednim potezom), naći osobu koju želite kontaktirati i pritisnuti tipku za pokretanje poziva/pisanje poruke. Dakle, u najboljem slučaju: to je moguće u tri poteza. OK, reći ćete, nije strašno. Da, nije za ono što radite povremeno – ali za ono što radite svaki dan, ili češće? Zašto si to ne bi skratili?

Naravno da bi bilo korisno omogućiti kratice preko kojih bi nešto što radimo skoro svaki dan (ili češće!) mogli napraviti jednim potezom. To vrijedi za sve nas. Ali za neke od nas – to vrijedi i više. A to su osobe koje imaju teškoća. Raznih teškoća: s pamćenjem, s pokretima ili s nečim trećim… Google kaže da takvih osoba ima više od 630 milijuna: za njih je napravio aplikaciju Action Blocks.

Action Blocks

Kreiranje prečica

Naravno, aplikacija je besplatna a zasad je dostupna samo za Android uređaje (s verzijom 5.0 ili novijom). Verzije za iPhone vjerojatno neće ni biti. Ali imamo i lošiju vijest: Action Blocks ne radi na hrvatskom (čak nema ni pomoći na hrvatskom, samo na engleskom) a zahtjeva Google Assistanta – koji također ne radi na hrvatskom, pa ga na mnogim (starijim) Android mobitelima ni nema; možda ćete ga morati sami instalirati. 

Svejedno, isplati se s njom poigrati i snimiti par prečica – za sebe, a još više za osobu kojoj će doslovce olakšati život. 

Kada ju prvi put pokrenete, dočekat će vas ovaj ekran: 

Kada pritisnete jedinu tipku, dočekat će vas par mogućnosti – koje smo spomenuli već u uvodu – te tipka More Actions u kojoj se nude ostale mogućnosti (primjerice Create Reminder kojom možete „navinuti“ podsjetnik da vas svaki dan u isto vrijeme podsjetiti da je vrijeme da uzmete antibiotike, ili neke druge lijekove).

Zadnja mogućnost, Home Control Actions, omogućuje kontrolu kućnih uređaja koje pogoni Google Assistant.

Kada se odlučite koji ćete Action Block kreirati, slijedi jednostavan postupak. Za primjer, uzet ćemo da želimo kreirati podsjetnik koji će nas svaki dan u 20 podsjetiti da nazovemo mamu. Kreirat ćemo prvi ponuđeni blok: Make phone call, kliknuti mikrofon, izgovoriti Nazovi mamu, kliknuti Test Action, nasmijati se kako Google Assistant to izgovara, isključiti Always speak action out loud jer nam ta mogućnost očito nije od koristi kad Google Assistant ne govori hrvatski, kliknuti Next, odabrati ikonu (klikom na ikonu ploče): u ovom slučaju ćete vjerojatno odabrati fotografiju mame – inače bi vjerojatno odabrali Symbol library i našli neku zgodnu ikonu – i, konačno, odaberite što će pisati ispod prečice (Name on home screen) te kliknuti zadnju mogućnost: Save action block.

Kada sve to napravite, aplikacija će automatski kreirati prečicu (widget) veličine 2×2 na uvodnom ekranu; u slijedećem koraku možete podesiti veličinu prečice.

Tako možete kreirati korisne widgete kojima ćete napuniti početni ekran. Inače, Google ih kani sam kreirati za vas – umjesto vas: u beta verziji Androida 11 automatski se kreiraju widgeti na osnovi radnji koje često izvodite!

Action Blocks

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.