Već smo u više navrata pisali o urbanoj legendi da 5G mreže izazivaju rak – ali, kako piše ZDNet, svijetom se ubrzano širi nova: da Google i Apple prate jeste li oboljeli od koronavirusa i potajno šalju tu informaciju.

Istina je da su, kako smo najavili, Google i Apple ugradili podršku za praćenje epidemije koronavirusa u svoje mobilne platforme – Android i iOS – i ona je najvjerojatnije već na vašem mobitelu. Na iPhoneu i drugim uređajima koji koriste iOS ona se instalirala ako ste iOS nadogradili na verziju 13.5, a na Androidu se instalirala automatski – osim ako ste isključili ažuriranja preko Trgovine Google Play. To možete provjeriti tako da otvorite Postavke (Settings) pa odaberete Google i prva stavka bi vam trebala biti Obavješćivanje o izloženosti bolesti COVID-19. Ako kliknete na tu stavku, dobit ćete ovakvu obavijest:

(Ona slično izgleda i na iPhoneu, a dobit ćete ju tako da odaberete Postavke -> Privatnost -> Zdravlje. U oba slučaja treba uključiti Bluetooth i lokaciju.)

Kao što vidite na slici – mobitel sam po sebi ne šalje obavijesti o bolesti COVID-19. Da bi to mogao, najprije treba instalirati aplikaciju koja koristi ovu mogućnost – jer, to što su napravili Google i Apple je samo mogućnost da se pojavi softver (aplikacija) koja će ga iskoristiti. A Google i Apple će tu mogućnost dopustiti samo državi, odnosno njenim partnerima: znanstvenim ustanovama i eventualno korporacijama.

Prva država koja je to omogućila je Švicarska; slijedio je Japan a još dvadesetak zemalja je najavilo slične aplikacije.

Dakako, te aplikacije vam se neće instalirati same od sebe: morate ih odabrati, kao bilo koje druge aplikacije, u Trgovini Play odnosno App Storeu, te ih instalirati vi sami. A neće slati podatke o vama osobno – pogotovo ne državi i njenim tijelima. Međutim, ako se pokažete pozitivni na koronavirus – dobit ćete mogućnost da aplikacija šalje drugima obavijest da ste pozitivni na koronavirus. Slati će ju samo onima kojima se približite na manje od desetak metara a neće slati vaše privatne podatke. Naravno, to će se dogoditi samo ako se prijavite nadležnom tijelu, na dobrovoljnoj bazi: nitko vas ne može natjerati da svojim mobitelom šaljete informaciju da ste bolesni, a pogotovo ne informaciju tko ste vi. Privatnost ostaje zajamčena, i ako obolite, a država i njena tijela neće to odati preko vašeg mobitela.

Detaljnije o sustavu možete pročitati ovdje, na stranicama o Androidu koje održava Google.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.