Apple je jučer na svojoj središnjoj godišnjoj konferenciji WWDC20, koja se prvi put održava isključivo online, predstavio novu generaciju softvera za sve svoje udarne proizvode.

Najveći novitet je ipak vezan uz hardver: kako smo najavili, Apple nakon 15 godina napušta Intelove procesore i ponovno će svoja računala temeljiti na vlastitim procesorima. Prijelaz će trajati pune dvije godine, no očekuje se da će sva računala koja će Apple predstaviti od sada imati Appleove procesore (temeljene na ARM arhitekturi) a za krajnje korisnike neće biti velike promjene, jer sve aplikacije pisane za stari sustav automatski će se prilagoditi novom sustavu.

Slijedećeg će mjeseca izaći beta, a najesen i službena verzija iOS-a 14, nova generacija operacijskog sustava za iPhone na kojeg će se automatski nadograditi svi mobiteli noviji od iPhonea 6S (uključujući i taj model).

App Library slaže aplikacije po vrsti

Većina noviteta vezana je uz početni ekran, a uz App Library (na gornjoj slici) kojom ćete automatski (ili sami) složiti aplikacije po vrsti, uključuje i App Clips, mogućnost da na brzinu instalirate i iskoristite neku mogućnost – primjerice, da platite nešto – za što bi dosad morali instalirati novu aplikaciju.

Početni ćemo ekran moći, kao na Androidu, obogatiti widgetima: prečicama na pojedine funkcije aplikacija, a njihove ćemo ikone moći prilagoditi i promijeniti im veličinu. iOS 14 će sam predložiti widgete, već prema tome koje funkcije najčešće koristimo.

Novost je i da će nas iPhone prilikom prvog pokretanja pitati želite li koristiti neku drugu aplikaciju za web i e-mail – primjerice Firefox i Gmail umjesto Safarija i Maila – što je očito vezano uz zahtjeve Europske unije, koja je već natjerala Google da plati rekordnu kaznu zbog zloporabe monopola.

Prevođenje na svjetske jezike – ali ne i na hrvatski

Od novih aplikacija, najzanimljiviji je Translate koji će automatski prevoditi između 11 jezika – među kojima nije i hrvatski.

Među novitetima je najuzbudljivija mogućnost da ćete svoj auto moći otključati iPhoneom. Ta će mogućnost biti ugrađena u iOS 14, ali za nju će proizvođači automobila morati dodati podršku za NFC – što možemo očekivati od modela za 2021. Prvi je to najavio BMW.

Novi Appleov sustav za računala MacOS Big Sur također donosi redizajn početnog ekrana, dok iPad OS 14 donosi mogućnost prikaza dodatnih, korisnih izbornika s desne strane (primjerice, prikaz umanjenih sličica u aplikaciji Fotografije). Kao i u iOS-u 14 na iPhoneu, mnoge funkcije više ne zauzimaju cijeli ekran – primjerice, obavijesti, uključujući onu o pozivu, kao i razgovor sa Siri.

Osvježen je i WatchOS, koji sada može pratiti kako spavate, te Apple TV OS, koji će omogućiti prikaz slike s kompatibilne e-brave kada vam netko pozvoni na vrata – makar to ne bio Tom Hanks.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.