Pred koju godinu činilo se da ćemo svi zamijeniti velike (i male) ekrane još manjima – onima koje ćemo staviti na nos. Razvoj tih VR naočala (ili kako ih već zvali) ipak nije išao tako brzo kako smo se nadali, pa oni još ne nude ni izdaleka tako impresivne karakteristike kao „klasični“ ekrani i projektori.

No, novi Cinera Edge možda nam promjeni mišljenje. Riječ je o kacigi koja teži manje od pola kilograma – a navodno na glavi djeluje još lakše, jer je težina tako raspodijeljena da je težina prebačena više na strane, a manje sprijeda – dok nudi karakteristike koje se mogu usporediti s velikim ekranima. Tako razlučivost iznosi 5K (2.560*1.440 na svakom ekranu, odnosno oku). Riječ je o ekranima tipa OLED – onima koji se mogu naći i na najboljim TV ekranima. Samo što su ovdje manji – i to ne malo: veliki su 0,83″ – u centimetrima to iznosi: 2,1 cm. Ali kako ove ekrane držite doslovce pred očima, to je kao da s udaljenosti od 20 metara gledate ekran veličine – pazite sad! – 1200″.

Cinera Edge

Vidno polje iznosi 66°, dok u „normalnom“ kinu ono nudi najviše 54°; prije se može usporediti s IMAX-ovih 70°.

Naravno, nisu vam potrebne 3D naočale jer je slika sama po sebi trodimenzionalna. A nisu vam potrebne ni dioptrijske naočale jer dioptrija se lako da podesiti na Cinera Edgeu.

Podržan je i DCI-P3 raspon boja; kontrast iznosi 50.000.000:1 a brzina odziva je 0,000001 sekundi (bez brige, kopirali smo brojku iz originalnih podataka pa smo sigurni da nismo pogriješili broj nula).

Cinera Edge

Cinera Edge pokreće Android (i to stari: 7.0) a njime možete pokretati sve moguće streaming platforme (spominju se Netflix, YouTube, HBO Max, Disney+, Hulu i Twitch) dok snimljene filmove možete pogledati s mikro SD kartice ili s ugrađenih 16 GB.

Plus varijanta ima dvostruko više ugrađene memorije, kao i dvostruko više radne memorije (4 a ne 2 GB), Dolby Digital 5.1 certificirani zvuk te HDMI priključak preko kojeg možete pogledati i poslušati – bilo što!

Cijena? Obična verzija će koštati 799 USD a Pro – 999 USD, kada se pojave na tržištu u prosincu. Međutim, sada ih možete naručiti za manju svotu u crowdfunding kampanji preko Kickstartera – gdje je kompanija već sudjelovala. Dosadašnji rezultati su impresivni: traženo je 10.000 dolara a već je osigurano gotovo pedeset puta više: skoro pola milijuna dolara. A još je 40 dana do kraja kampanje!

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.