Algebra, najveća privatna obrazovna institucija u Hrvatskoj, dobila je pozitivnu akreditacijsku preporuku Akreditacijskog savjeta Agencije za znanost i visoko obrazovanje (AZVO) za pokretanje Sveučilišta Algebra u Zagrebu (u osnivanju).

Prije gotovo tri godine Algebrini stručnjaci i nastavnici, pod vodstvom Mislava Balkovića, započeli su pripreme za osnivanje Sveučilišta Algebra u Zagrebu, tijekom čega su provedeni izbori u zvanja dodatnih docenata i profesora, potpisani ugovori s dodatnim stručnjacima, pripremljen elaborat za osnivanje institucije i tri preddiplomska sveučilišna studija, uspostavljen dogovor o zakonski neophodnom mentorskom provođenju studija u prijelaznom periodu te uspješno završen audit koji su proveli inozemni stručnjaci imenovani od Agencije za znanost i visoko obrazovanje. Prošli tjedan izdana je pozitivna akreditacijska preporuka i upućena Ministarstvu znanosti i obrazovanja koje je izdalo rješenje za osnivanje pravnog subjekta „Sveučilište Algebra“. Time je stvoren temelj za početak rada i upis prve generacije studenata na prvo privatno sveučilište u području tehničkih znanosti u Hrvatskoj.

„Hrvatska ima jedan od najbrže rastućih trendova porasta udjela diplomiranih ICT stručnjaka i trenutno se nalazimo na šestom mjestu prema udjelu ICT diplomanata, odnosno prilično iznad EU prosjeka. Algebra, uz ostale hrvatske visokoškolske institucije iz digitalnog područja, već 20 godina radi na toj misiji, međutim osnivanjem Sveučilišta Algebra dodatno ćemo djelovati na povećanje te brojke u sljedećih 10 godina i to kroz privlačenje stranih studenata, ali i otvaranje dodatnih kapaciteta za domaće. Pokretanje Sveučilišta Algebra će slijediti sve postulate kvalitete i suradnje s gospodarstvom po kojima smo poznati, no sada ćemo iste primjenjivati i na stručnim i na sveučilišnim studijima. Ova suradnja je još jedan dokaz kvalitete i posvećenosti zajedničkom cilju – izgradnji snažne baze visokokvalitetnih digitalnih stručnjaka“, poručio je Mislav Balković, dekan Visokog učilišta Algebra.

Studijski program Računarstvo provodit će FER-ovi i Algebrini nastavnici i asistenti, a na prvom upisnom roku otvoreno je 30 mjesta.

„Suradnja Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu i Algebre traje već više od deset godina, kroz koje smo surađivali na raznim europskim projektima, zajedničkoj nabavi resursa i stručnih baza, međusobnoj pomoći u podizanju kvalitete i pokretanju raznih inicijativa. Ovaj odnos kulminira danas kroz mentorstvo FER-a nad osnivanjem Sveučilišta Algebra u Zagrebu i važan je trenutak u povijesti naših obrazovnih institucija. Sljedećih nekoliko godina, na Algebri će se provoditi FER-ov sveučilišni studij računarstva, kombinacijom naših i njihovih nastavnika, ali na engleskom jeziku, što je prilika da se u potpunosti pripremimo za novu eru. Unatoč trenutnoj situaciji, ova suradnja ima svoj strateški karakter i moramo gledati u budućnost, a naša je odgovornost da dodatno pozicioniramo Hrvatsku na karti visokog obrazovanja te okupimo što širu frontu institucija s kojima ćemo raditi na privlačenju talenata“, naglasio je Gordan Gledec, dekan zagrebačkog Fakulteta elektrotehnike i računarstva.

Studijski program Računarstvo omogućava stjecanje kompetencija za analizu i rješavanje srednje složenih inženjerskih problema, rad u timu i doprinos oblikovanju sustava i procesa s područja računarstva, uz korištenje temeljnih znanja iz matematike, fizike, elektrotehnike i računarstva te suvremenih računarskih alata. Program traje 3 godine, donosi 180 ECTS bodova te akademski naziv sveučilišni prvostupnik (baccalaureus) inženjer računarstva.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.