Vjerojatno ste znali da možete urediti početnu stranicu u web pregledniku Google Chrome – u kojem većina nas provodi dobar dio (ne)radnog vremena – ali jeste li znali da ju možete animirati? Tako da, umjesto bijele pozadine, početna stranica prikazuje animirani GIF!

Zanimljivo je da Google nikada nije naveo da je to moguće – i mi smo to saznali čisto slučajno, tako što nabasali na tu informaciju na The Verge.

Nažalost, tu animiranu početnu stranicu ne možete kreirati na mobitelu – radi samo na računalu (PC ili Mac).

Dakle, što treba napraviti? Bez brige, vrlo je jednostavno! Prvo treba odabrati GIF kojeg ćete koristiti kao pozadinu u Chromeu. U našem primjeru, odabrali smo ovaj (priznajemo, zbog lokalpatriotizma):

Prvi korak: spremite taj GIF – ali ne kao GIF, nego kao PNG datoteku.

(Ako već imate GIF kojeg kanite iskoristiti, spremite ga kao PNG. Ako vam Windowsi onemogućuju da vidite, i promijenite, ekstenziju/tip datoteke, u Eksploreru za datoteke (File Explorer – ako vam je Chrome na engleskom) kliknite na Prikaz (View – stavka krajnje desno u prvom izborniku, pri vrhu prozora) i uključite Datotečni nastavci (File extensions)).

Drugi korak: otvorite novu karticu u Chromeu (da, ona još ima prozirnu pozadinu) i kliknite na tipku Prilagodi (Customize) u donjem desnom uglu. Dočekat će vas ovakav prozor, kao na donjoj slici, na kojem treba odabrati Prijenos s uređaja (Upload from device) i zatim odabrati GIF koji ste spremili kao PNG. I to je sve: svaki put kad otvorite novu karticu (tab) u Chromeu, dočekat će vas odabrani animirani GIF!

OK, priznajemo: ovaj kojeg smo odabrali za primjer nije bogzna što jer je mali. Ali profesora Baltazara smo odabrali jer nam je on prva asocijacija za animirane GIF-ove u Chromeu. Naime, Google je naručio GIF animaciju omiljenog hrvatskog animiranog profesora još davno, kada je tek krenuo uspostavljati tradiciju prigodnih logotipova – kada se taj običaj tek uvodio, a jedan lik se tada prikazivao u cijelom svijetu. Da Google danas odabere profesora Baltazara da krasi njegovu stranicu (doodle), on bi se prikazivao samo u Europi. A kako je to izgledalo tada, možete vidjeti u Googleovoj arhivi, ovdje.

Naravno, ništa vas ne sprečava da sami kreirate animirani GIF – uz pomoć softvera kao što je Adobe Photoshop, ili priručnih online alata kao što je Giphy. Ako na taj način kreirate animirani logotip tvrtke/organizacije u kojoj radite, ispast ćete njen heroj dana!

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.