Prodaja osobnih računala značajno je porasla u drugom tromjesečju ove godine, nakon velikog pada u prvom tromjesečju, objavile su obje velike kompanije koje se bave istraživanjem PC tržišta: Gartner i IDC.

Zbog različite metodologije, i zbog različitog kriterija o tome što sve spada u osobna računala, brojke se razlikuju: Gartner broji 64,8 milijuna prodanih računala, a IDC tvrdi da je od travnja do lipnja u svijetu prodano 72,3 milijuna računala. No obje se tvrtke slažu u ocjeni razloga zbog kojih je došlo do porasta prodaje: razlog je koronavirus. Naime, mnogi su zaposlenici kupili novo računalo zato da mogu (bolje) raditi od kuće – ili im je njihova tvrtka/ustanova kupila novo kućno računalo. Do najvećeg je porasta prodaje došlo na američkom tržištu i u našoj regiji (EMEA). No, nitko ne očekuje nastavak porasta prodaje: obje tvrtke oprezno najavljuju pad prometa u slijedećem tromjesečju…

Na ljestvici najvećih proizvođača kod oba izvora vodi HP i Lenovo (zanimljivo, u različitom rasporedu!) s slijede Dell, Apple i Acer.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.