Što napraviti kada vam posao ne ide, zbog epidemije koronavirusa? Japanska tvrtka Donut Robotics našla se u takvim teškoćama: taman su dogovorili posao s tokijskim aerodromom – isporuku robota koji bi odgovarali na upite turista, i to na osam jezika – kada je izbila koronakriza, pa je „na čekanje“ stavljen taj posao, na kojem su radili godinama.

I što da učine? Umjesto da očajavaju zbog nemoći, u Donutu su razmislili kako da primjene svoje znanje na situaciju u kojoj se nalazimo, te ga primijenili na ono što se najviše traži. A to su – maske.

C-Face je „pametna maska“: poslužit će za zaštitu od širenja koronavirusa, ali „usput“ će prevoditi između osam jezika. Dovoljno je da izgovorite što želite (sebi u bradu, odnosno u masku) na svom materinjem japanskom, i C-Face će to prevesti na jedan od osam jezika kojeg turisti u Japanu najčešće govore (bez brige, među njima je i engleski) i glasno izgovoriti prijevod na vašem mobitelu – koji se bežično, preko Bluetootha, spojio s maskom.

Dodatni bonus: ako vas sugovornik ne čuje, jer tiho govorite, mobitel će glasno izgovoriti vaše riječi – može i „u originalu“, na japanskom. Ne morate se približavati sugovorniku!

Maska je već krenula u proizvodnju. Cijena je svega dvjestotinjak kuna, a u Donutu se hvale da je interes toliki da ne mogu ispuniti narudžbe – pogotovo otkako je Reuters objavio vijest o njima, nakon čega su dobili upite iz tridesetak zemalja.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.