Ekipa znanstvenika sa Sveučilišta Washington razvila je sićušnu kameru koju je montirala na leđa bube Pinacate. Ta je buba, koja obitava u pustinji Sonora, inače kolokvijalno znana kao smrdibuba – zato što, kada se osjeti ugrožena, ispusti tekućinu odvratnog mirisa koja otjera svakoga – ali znanstvenici ju dakako nisu odabrali zato, nego zato što je kadra nositi terete od „čak“ pola grama.

Njihova kamera teži gotovo četvrt grama, a najveći dio te težine otpada na bateriju. Ona je kadra raditi do dva sata, ali znanstvenici su se dosjetili kako da radi i dulje: integrirali su akcelerometar koji aktivira kameru samo kada se buba pomiče.

Kamera je montirana na mehaničku ručicu koja se može zakretati do 60 stupnjeva. Tako se može snimiti panoramska slika, ili slika više razlučivosti.

Inače, kamera snima samo crno-bijele slike.

Može se kontrolirati s udaljenosti do 120 metara, preko Bluetootha.

Znanstvenici Sveučilišta Washington su razvili i sićušnog robota, ne većeg od žohara. Zanimljivo, on se pokazao manje korisnim od žohara: ne može se penjati na kosom terenu, i nije toliko stabilan – što je riješeno tako da se na trenutak zaustavi, kada treba snimiti fotografiju. No zato se kreće rekordno brzo za svoju veličinu: može prevaliti dva do tri centimetra u sekundi.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.