Proizvođači mobitela kao da se utrkuju tko će prije napuniti mobitel. Baterije su im sve veće a nitko nema vremena čekati sat ili dva da se ona napuni – i tako svaki dan. Uzalud stručnjaci upozoravaju da sve te ekspresne tehnike nisu zdrave za mobitel: najčešće skraćuju životni vijek baterije.

Međutim, pojavila se još veća opasnost. Xuanwu Lab, istraživački odjel kineskog internetskog giganta Tencent, objavio je istraživanje o tome što se događa kada zloćudni softver preko punjača namjerno pusti previsoki napon na mobitel. U usporedbi s „klasičnim“ virusima, takav softver postaje stvarno zloćudan!

Prije nego što opišemo efekte zloćudnog softvera prigodno nazvanog BadPower, da raščistimo jednu stvar: takav softver ne postoji in the wild – nego samo u laboratoriju. Znanstvenici su ga kreirali kao dokaz da je tako nešto uopće moguće; u „stvarnom svijetu“ nećete susresti nešto kao BadPower. Barem zasad… No ako su ga uspjeli kreirati znanstvenici, u laboratoriju, vrlo vjerojatno će – prije ili kasnije – to uspjeti i manje benevolentni programeri!

Dakle, što može BadPower? Kineski znanstvenici pokušali su ga postaviti na 35 brzih punjača – i uspjeli su, u 18 slučajeva: više od pola! A kako je to završilo, vidite već u naslovu ovog teksta: u plamenu. Doslovce!

„Trik“ je u tome što su brzi punjači „pametni“: mogu „razgovarati“ s vašim mobitelom i doznati što on može. A ako su im namjere nečasne – dovoljno je da puste veći napon nego što mobitel podržava. I – vuuuuš!

Po dobrom običaju, Xuanwu je kontaktirao proizvođače prije nego što je rezultate eksperimenta pustio u javnost. Upozorio ih je kako moraju ažurirati softver svojih punjača da im se ne bi dogodio BadPower – no, polovica testiranih uopće nije imala mogućnost ažuriranja softvera (firmwarea).

Kako se zaštititi? Zapravo, prilično jednostavno. Prvo, nemojte koristiti no name punjače proizvođača o kojima ne znate ništa. Drugo, dobro razmislite hoćete li koristiti punjače na javnom mjestu. Treće, svoj vlastiti punjač ne posuđujte nepoznatima; zapravo, još bolje: ne posuđujte ga nikome. Sva tri savjeta vrijede i danas, kada BadPower još ne divlja na slobodi – ali, za svaki slučaj: brzopunjive tehnologije nisu uvijek pouzdane…

Priopćenje je ovdje – na kineskom, pa nećete puno shvatiti (osim ako uključite Googleov prijevod) ali pri dnu teksta je video koji vrlo plastično dočarava opasnost…

© Tencent

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.