Kalifornijska tvrtka Qualcomm vodeći je svjetski proizvođač elektronike za mobilne telefone: njihovi čipsetovi pogone gotovo sve najjače modele mobitela (ali ne i iPhone). A ono što ih najviše muči je isto ono što muči i nas – korisnike – a to su baterije. Qualcomm čitavo vrijeme znatno unapređuje performanse čipova, ali performanse baterija se ne razvijaju ni izdaleka toliko brzo: stoga se smišljaju nove tehnologije, kao što je Qualcommov Quick Charge… On je već dogurao do četvrte generacije, ali možda niste ni čuli za njega – jer nije donio neki veliki napredak.

No, danas predstavljeni Quick Charge 5 ćete vjerojatno upamtiti: jer on, konačno, donosi veliki napredak! Punjenje baterije je 70% učinkovitije od prethodne generacije a već smo u naslovu i podnaslovu iznijeli ključne brojke; danas je teško uopće zamisliti da se snažna baterija može napuniti od 0 do 100% za petnaestak minuta, a dopola za pet minuta (da, pet!). Kad to postane stvarnost, mijenjat ćemo navike… Jer, danas većina nas ostavlja mobitel na punjaču preko noći… i svaku noć!

Kako je uopće moguće da je konačno došlo do tehnološkog proboja koji je tako drastično skratio proces punjenja? Qualcomm, jasno, ne otkriva baš sve detalje, ali neke brojke bacaju svjetlo na novu tehnologiju. Tako Qualcomm otkriva da se Quick Charge 5 zasniva na snazi većoj od 100 Watta. A da bi ta nova tehnologija bila sigurna, Qualcomm navodi da je u nju ugrađeno čak 12 različitih zaštita! K tome, nova tehnologija neće jače zagrijavati punjače i baterije, nego manje – razvijat će čak 10° manju temperaturu od prethodne generacije, Quick Charge 4.

Prvi Quick Charge 5 uređaji će stići na tržište najesen. Govorimo o punjačima – a mobiteli koji ih podržavaju su već među nama! Naime, novi punjači će se moći spojiti na sve mobitele koje pogoni čipset Snapdragon 865 i 865 Plus – a to su, između ostalog, Samsung Galaxy S20 5G, LG V30 i Nokia 8.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.